elokuvantaju
  Etusivu   |    Oppimateriaali   |   Sanahaku   |   Tietoa opiskelusta  
» Oppimateriaali » Levitys » DVD
 
DVD-levy

 DVD-levy
  « Kuvaesimerkki
  DVD

Monipuolisen DVD-formaatin (Digital Versatile Disc) kehitys aloitettiin vuonna 1993, jolloin Toshiba ja Time Warner alkoivat kehittää CD-levyn kanssa yhteensopivaa tallennustekniikkaa. Ensimmäinen DVD-standardi syntyi vuonna 1996, mutta osa standardeista oli yhä vuonna 2001 määrittelemättä.

VHS-järjestelmään verrattuna DVD:llä on etuja:

  • Suurin etu elokuvan kannalta on kuvan laatu: se on terävä, selkeä ja kirkasvärinen (kuvan laatu on noin 200 % parempi kuin VHS-kasetilla).
  • Elokuvaformaatti. Televisio käyttää lähes neliömäistä 4:3 formaattia, mutta elokuvissa on leveämpi formaatti.

Kun elokuva siirretään videolle, valmistajalla on kaksi vaihtoehtoa:

  1. Muuttaa kuva 4:3 TV-formaattiin. Tätä kutsutaan nimellä "cropping". Se aiheuttaa kuvaan muutoksia ja muuttaa olennaisesti elokuvan tekijöiden tarkoittamaa kuvasommittelua.

  2. Siirtää kuva sellaisenaan, jolloin merkittävä osa TV-ruudusta jää mustaksi (palkit kuvan ylä- ja alareunassa).

DVD-formaatin käyttökohteita:

DVD-Video

DVD-Video -formaatissa kuva kompressoidaan käyttäen MPEG-2 –koodaustapaa (äänen koodaukseen on useampia vaihtoehtoja). Jokainen DVD-Video -levy sisältää:

  • lineaarisesti koodatun PCM-äänen lisäksi joko
  • Dolby Digital eli AC-3 tai
  • MPEG-Musicam-koodatun monikanavaäänen. Monikanavaääni sisältää (koodaustavasta riippumatta) 5 kokoäänialueen kanavaa ja yhden matalia taajuuksia varten tarkoitetun efektikanavan.
DVD-Audio

Varsinaista standardia ei ole vielä olemassa, mutta periaatteena on parantaa äänenlaatua huomattavasti CD:tä paremmaksi. Audiokäytössä DVD-levylle voidaan tallentaa ääntä 16, 20 tai 24 bitin resoluutiolla ja jopa 96 kHz:n näytteenottotaajuudella. Äänite voi olla pidempi kuin nykyisellä CD-levyllä. Tavallista CD-tasoista ääntä mahtuu DVD-levylle noin 7,5 tuntia.

DVD-ROM

DVD-ROM alaspäin yhteensopiva vanhan CD-ROM:n kanssa, eli vanhoja levyjä voi käyttää uusissa DVD-ROM-asemissa. Suurimpana erona on huomattavasti kasvanut kapasiteetti, jonka avulla voidaan tuottaa laajempia multimediasovellutuksia.

DVD-R

DVD-R vastaa formaattia CD-R, mutta tarjoaa edeltäjäänsä suuremman kapasiteetin (vrt. DVD-ROM). Sen avulla on mahdollista käyttää kertakirjoitettavia levyä.

DVD-RAM ja DVD-RW

Tällä hetkellä on kaksi kilpailevaa vaihtoehtoa uudelleenkirjoitettavaksi formaatiksi. Sony, Philips ja Hewlett-Packard ovat kehittäneet DVD-RW -formaatin. Muut valmistajat puolestaan kehittävät DVD-RAM -formaattia. Formaatit eivät ole yhteensopivia.

DIVX

DIVX vastaa teknisiltä ominaisuuksiltaan DVD:tä, mutta levylle tallennetun ohjelmadatan salausta on lisätty kopioinnin estämiseksi. Elokuvayhtiöille kopioinninesto on tärkeää markkinoinnin kannalta. DIVX-levyjen katseluaika on rajattu.

 

Veli Granö: DVD-video, mediataiteen uusi ja vanhanaikainen mahdollisuus

Hometheater News - Kotiteatteri & DVD [www.dvdplaza.fi]

DVD-teknologia [video10.megabaud.fi/dvd_sisalto.htm]

What's DVD? [www.tct.hut.fi/opetus/s38116/1997/
esitelmat/42912m/
]

Elokuvamaailman DVD-osio
[www.elokuvamaailma.net/dvd/index.html]

DVD-opas [www.cult.tpu.fi/dvd/dvd_opas/page_01.html]

DVDRhelp.com "will help you to make your own VideoCDs, SVCDs or DVDs" [www.dvdrhelp.com]

 

 
     Ohjeet     Tekijät     Palaute     FLE     Yhteistyötahot