elokuvantaju
  Etusivu   |    Oppimateriaali   |   Sanahaku   |   Tietoa opiskelusta  
» Oppimateriaali » Kuva » Suljin
 


 Suljin säätelee valotusaikaa.

  « Kuvaesimerkki
  Suljin

Suljin on mekanismi, joka säätelee aikaa jolloin filmille (tai videokameran CCD-kennolle) tulee valoa. Sulkimen lisäksi filmille (tai videokameran CCD-kennolle) tulevaa valon määrää säädellään objektiivin himmentimen avulla.

Himmenninmekanismi säätää objektiivin sisällä olevan aukon kokoa ja täten läpi kulkevan valon määrää eli valotusta (objektiivin valovoima tarkoittaa himmentimen suurinta aukkoa). Kuvaaja säätää himmentimen ja sulkimen keskinäistä kombinaatiota ilmaisullisesti parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi (vrt. syväterävyys). Lopputuloksen kannalta suljin on yhtä tärkeä osatekijä kuin objektiivin himmennin.

Elokuvakameran suljin on ns. sektorisuljin, joka muodostuu tasaisella nopeudella kameran filmiportin ja objektiivin välissä pyörivästä puolipyöreästä peilistä, joka on yleisimmin kiinteäsektorinen ja 180°. Peilin pyörähtäessä filmiportin eteen, kuva välittyy prismajärjestelmän välityksellä etsimeen ja kuvaajan silmään. Peilin pyörähdettyä ko. kohdan ohi objektiivin läpi tuleva kuvan muodostava valo pääsee filmille ja valotus on tapahtuu.

Joissakin kehittyneemmissä kameramalleissa sektorin kokoa voidaan säätää, jopa kuvaustapahtuman aikana. Tämä mahdollistaa kuvausnopeuden muutoksesta johtuvan valotusmuutoksen kompensoinnin. Esim. kuvattaessa 25k/s muutetaan 50k/s, sektori muuttuu automaattisesti 90° > 180° ja näin filmille tuleva valomäärä säilyy samana.
(Tehokeino: kuvan aikana tapahtuva hidastus)

Halvimmissa digitaalikameroissa ei ole lainkaan suljinta, mutta käytännössä digitaalikamerat tarvitsevat suljinta samalla tavalla kuin perinteisetkin kamerat.

 

American Museum of the Moving Image. [www.ammi.org]
Kameran toiminta animaationa.
Valitse "Online Exhibitions" -
Valitse "Shutters, Sprockets, and Tubes consists of six animated interactive tutorials that explain the science and technology behind movies and television."

 

 
     Ohjeet     Tekijät     Palaute     FLE     Yhteistyötahot