elokuvantaju
  Etusivu   |    Oppimateriaali   |   Sanahaku   |   Tietoa opiskelusta  
» Oppimateriaali » Esituotanto » Roolitus
 
Roolituksessa valitaan elokuvan näyttelijät

 Näyttelijöiden etsintää "Mosku"-elokuvaan.
  « Kuvaesimerkki
  Roolitus

Esituotannon aikana valitaan elokuvan roolihenkilöitä esittävät näyttelijät ja avustajat. Usein tähän liittyy koekuvauksia ja haastatteluja.

Näyttelijät valitaan useimmiten rooleihin fyysisten ominaisuuksien ja ammattitaidon perusteella, mutta myös elokuvan markkinointiin vaikuttavat syyt vaikuttavat roolituksessa. Näkyviin rooleihin halutaan yleisölle mieluisia näyttelijöitä, joiden avulla elokuva voidaan varmemmin myydä ja siten saada toiminnalle tarpeellista voittoa.

Päähenkilöä esittävä näyttelijä on yleisesti sellainen, kehen katsojien on helppo samaistua ja kenellä on aikaisemmin ollut vastaavia rooleja.

Riivaajiksi eli päähenkilön vastustajaksi valitaan usein teatterin puolella ansioituneita näyttelijöitä, jotka kykenevät monimieliseen tulkintaan tarinan roistosta. Monen näyttelijän mielestä juuri riivaajan esittäminen on mielenkiintoista ja haasteellista.

Esimerkiksi Mel Gibson ja Harrison Ford edustavat "reilun ja oikeudenmukaisen" miehen arkkityyppiä ja soveltuvat siten esittämään suurelle yleisölle suunnattujen elokuvien miespääosia. Suomessa "reiluja miehiä" ovat usein esittäneet esimerkiksi Tapio Rautavaara, Martti Suosalo ja Kari Väänänen.

 

Roolituspalvelu [www.roolituspalvelu.fi]
Näyttelijöille uusi markkinapaikka. [www.teak.fi/teak/Teak199/3.html]

Suomen Näyttelijäliitto-Finlands Skädespelarförbund r.y.
[http://www.nayttelijaliitto.fi/]
"Näyttelijäliiton ohjelma- ja työnvälitys auttaa löytämään sopivan henkilön mitä moninaisimpiin näyttelijän, laulajan tai tanssijan ammattitaitoa edellyttäviin tehtäviin."

Actors in Scandinavia [www.actors.fi]

 

 
     Ohjeet     Tekijät     Palaute     FLE     Yhteistyötahot