elokuvantaju
  Etusivu   |    Oppimateriaali   |   Sanahaku   |   Tietoa opiskelusta  
» Oppimateriaali » Esituotanto » Taustatyö
 
Hyvin hoidettu taustatyö mahdollistaa onnistuneet kuvaukset

 Elokuvan ennakkotutkimus, kuten kuvauspaikkojen etsintä,
 on työläs ja näkymätön osa tuotantoa.
  « Kuvaesimerkki
  Taustatyö, ennakkotutkimus

Taustatyö on laaja yleistermi, joka kattaa paljon toimintoja ennen varsinaista tuotantoa niin elokuva-, televisio- kuin videoprojekteissakin. Kunnolla hoidettu taustatyö on olennainen osa onnistunutta dokumentti- tai fiktioelokuvaprojektia. Onnistunut taustatyö luo edellytykset varsinaisen tuotannon sujuvuudelle.

Dokumenttielokuvan taustatyön aikana pyritään perehtymään mahdollisimman hyvin kuvattavaan kohteeseen, jotta voidaan esimerkiksi kirjoittaa alustava käsikirjoitus kuvauksia varten. Ilman kunnon taustatyötä dokumentin kuvauksia on varsin hankala toteuttaa budjetoidussa aikataulussa ja ajaudutaan helposti kalliisiin lisäkuvauksiin. Taustatyö antaa siis tiedollisen käsityksen varsinaisesta tulevasta työstä ja tehtävistä.

Fiktioelokuvissa taustatyö korostuu käsikirjoituksen ideointi- ja hahmotteluvaiheessa: Esimerkiksi historialliset yksityiskohdat, tapahtumat, paikat yms. on tarkistettava uskottavan ajankuvan saavuttamiseksi.

Edellisten lisäksi jokainen taiteellisessa ja tuotannollisessa vastuussa oleva työryhmän jäsen joutuu tekemään oman, tehtäviinsä kuuluvan taustatyön ennen kutakin tuotantojaksoa.

 

Ilkka Y.L. Matila: Laatu kannattaa

Saara Saarela: Ajatuksia ennakkovalmistelun tärkeydestä ja osuudesta fiktioelokuvan ja televisiodraaman tuotannossa ohjaajan silmin katsottuna.

Kari Jääskeläinen: Strategic questions in the Development of Interactive Television Programs. [www.uiah.fi/julkaisut/jaaskelainen.pdf]

 

 
     Ohjeet     Tekijät     Palaute     FLE     Yhteistyötahot