elokuvantaju
  Etusivu   |    Oppimateriaali   |   Sanahaku   |   Tietoa opiskelusta  
» Oppimateriaali » Käsikirjoitus » Artikkeli
 
Ville Suhonen, Hannu Tuomainen
 

Synopsis (elokuva esittely)

Poika ja Ilves. Wildcat Production ltd 1999.

POIKA JA ILVES on koko perheen seikkailuelokuva 12 –vuotiaan Tomin ja eläinpuistossa kasvaneen ilveksen ystävyydestä. Tomi muuttaa isänsä kanssa etelän suurkaupungista pohjoiseen, puoli vuotta sitten kuolleen äitinsä lapsuudenkotiin pienessä lappilaiskylässä, lähelle maailman pohjoisinta eläinpuistoa.

Isä on eläintutkija, joka on saanut tehtäväkseen kokeilla ilveksen istuttamista erämaihin. Paikallinen väestö vastustaa toimenpidettä, etunenässä pelätty salametsästäjä: isä joutuu heti vaikeuksiin. Koska isä on enemmän tai vähemmän kykenemätön kasvattamaan vilkasta poikaansa, kokee Tomi olonsa orvoksi.

Välittömän ja suorapuheisen poromies –enon kautta Tomi alkaa kiinnostua luonnosta ja läheisistä erämaista. Hänelle selviää kuinka äiti on nuorena joutunut vastakkain kyläläisten kanssa suojellessaan villieläimiä; erityisesti ilveksiä. Tomi löytää äidin piirtämiä karttoja, joihin on merkitty ilveksen vanhoja pesäpaikkoja sekä metsästä majan, äidin vanhan piilopaikan. Ilvesten häviämiseen paikkakunnalta liittyy salaisuuksia, joista kukaan ei halua puhua.

Tomi on ehtinyt jo kiintyä eläinpuiston ilvekseen, kun isän projekti epäonnistuu ja ilves päätetään myydä ulkomaille. Tomin on toimittava. Hän vapauttaa ilveksen, mutta huomaa pian, ettei vapaus ole eläimelle välttämättä hyväksi. Ilves ei tunnu pärjäävän villissä luonnossa, vaikka Tomi tekee kaikkensa ruokkiakseen sitä. Tämä on vasta alkua taistelulle ystävän puolesta. Voidakseen säilyttää salaisuuden hän saa vastaansa niin isän, enon kuin nuoren eläinten hoitajan Helenan, jonka läheinen suhde isään lisää entisestään Tomin yksinäisyyttä.

Eläinpuiston partiot yrittävät kuumeisesti saada ilveksen kiinni ennen kuin se aiheuttaa vahinkoa ja ennen kuin salametsästäjä pääsee sen jäljille. Tomin onnistuu houkutella ilves kauemmas erämaahan, mutta talven lähestyessä se tulee kylille. Kyläläiset löytävät kuolleita poronvasoja ja lemmikkejä: petoviha ja lynkkaushalut heräävät. Tomi huomaa pian olevansa yksin. Kun hänen salaisuutensa paljastuu, on hän metsästäjien ainoa este – ja ilveksen ainoa toivo.

Kylmässä, talvisessa erämaassa käydään taistelu elämästä ja kuolemasta. Tomin on löydettävä heikkokuntoinen ilves, voitettava häikäilemätön salametsästäjä ja saatava läheistensä luottamus takaisin. Sen lisäksi hänen on selvittävä hengissä äärimmäisissä luonnonoloissa.

POIKA JA ILVES on koko perheen seikkailuelokuva nuoruudesta, ystävyydestä, luonnosta ja selviytymisestä.

 

 
Kuvake alkuperäisen mediaseurantakuvan tilalla